معرفی و شرح خدمات قابل ارائه در بيمارستان دامپزشکی ستيا

بیمارستان دامپزشکی ستیا در بهمن ماه سال 1395 به دست دکتر مشکات افتتاح و فعالیت خود را آغاز نمود. براساس قوانین اعلام شده ازسوی سازمان دامپزشکی کشور، بیمارستان‌های دامپزشکی موظف‌اند تا کلیه امکانات مورد نیاز برای ارائه انواع سرویس‌های درمانی و خدمات به حیوانات خانگی را فراهم آورده و طبق استانداردهای مشخصی به متقاضیان ارائه نمایند. براساس این تعریف، بیمارستان‌ دامپزشکی، مجموعه‌ای است برای ارائه کلیه خدمات موردنیاز حیوانات خانگی همچون سگ‌ها، گربه‌ها، پرندگان، جوندگان، اگزوتیک و آبزیان که باید بدون تعطیلی در هفت روز هفته آماده ارائه خدمات باشند.
در بیمارستان دامپزشکی ستیا نیز مانند سایر بیمارستان‌های دامپزشکی، کلیه بخش‌های درمانی و خدماتی شامل آزمایشگاه عمومی و عفونی، رادیولوژی، سونوگرافی، اکوکاردیوگرافی، معاینه و داخلی، دندان‌پزشکی، جراحی، اورژانس، بستری عمومی و عفونی بصورت مجزا برای سگ و گربه، داروخانه، اصلاح و شستشوی عمومی و درمانی، پانسیون سگ و گربه بصورت مجزا و پت‌شاپ آماده ارائه خدمات به مراجعین محترم خود میباشد.

این بیمارستان در سال 1398 برای دستیابی به موقعیتی با دسترسی آسان‌تر و همچنین فضای بیشتر، ساختمان خود را تغییر داده و به چهارراه پاسدارن نقل مکان نمود. اولین هدف تعریف شده بیمارستان دامپزشکی ستیا، ارائه خدمات به حیوانات خانگی با بالاترین کیفیت ممکن است که شامل استفاده از جدیدترین داروها و درمان‌ها، راه‌های پیشگیری از انتقال بیماری‌های بین دامی، انسان و دامی، محیط زیبا و پاکیزه، استفاده از جدیدترین تکنولوژی‌های بایگانی و انتقال اطلاعات، آموزش‌های منظم به کارکنان و پرسنل، مشاوره‌های دقیق و آزمایش شده، ملزومات درجه یک و کارآمد خواهد بود.

بخش‌های بیمارستان دامپزشکی ستیا به این شرح میباشد:
– واحد پیشگیری و حفاظت ( واکسیناسیون، کاشت میکروچیپ، صدور شناسنامه، صدور گواهی سلامت و موارد مشابه )
– واحد آزمایش و تشخیص ( آزمایشگاه عمومی و عفونی، رادیولوژی، سونوگرافی، اکوکاردیوگرافی و موارد مشابه )
– واحد مراقبت و درمان ( معاینه و داخلی، دندان‌پزشکی، جراحی بافت نرم و سخت، اورژانس و مراقبت‌های ویژه، بستری عمومی و عفونی بصورت مجزا برای سگ و گربه و سایر موارد مشابه )
– واحد نگهداری و خدمات ( پانسیون سگ و گربه بصورت مجزا، پیرایش و اصلاح و شستشو و آرایش و سایر موارد مشابه )
– واحد فروش ملزومات ( داروخانه و پت‌شاپ بصورت حضوری و آنلاین )

1- آزمایشگاه:
آزمایشگاه در یک بیمارستان دامپزشکی نقش حیاتی داشته و به عنوان بازوی اصلی بخش درمان، وظیفه ارائه گزارشات دقیق از وضعیت حیوانات به دامپزشکان و جراحان مجموعه را دارد و این وظیفه تنها با استفاده از به روزترین دستگاه‌ها و امکانات در کنار افراد متخصص و مجرب امکان پذیر میباشد.

2-رادیولوژی:
بخش رادیولوژی و یا تصویربرداری تشخیصی یکی دیگر از بخش‌های یک بیمارستان دامپزشکی است که از پرتو ایکس و دیگر اقسام امواج و پرتوها برای تشخیص و درمان بیماری و حالات غیرطبیعی کمک می‌گیرد. در تمام بخش، هدف تشخیص بیماری یا حالات غیرطبیعی بدن حیوانات به کمک روش‌های پیشرفته تصویری است.

3- سونوگرافی:
سونوگرافی فراصوتی یکی دیگر از روش‌های تشخیص بیماری در یک بیمارستان دامپزشکی است. به این روش اکوگرافی، پژواک‌نگاری و صوت‌نگاری نیز گفته می‌شود. این روش بر مبنای امواج فراصوت و برای بررسی بافت‌های زیرجلدی مانند عضلات، مفاصل، تاندون‌ها و اندام‌های داخلی بدن حیوانات و ضایعات آن‌ها پی ریزی شده‌است. سونوگرافی در حاملگی حیوانات خانگی نیز کاربردهای وسیعی دارد.

4- اکوکاردیوگرافی:
اکوکاردیوگرافی که به آن “سونوگرافی قلب” یا “اکوی قلب” هم گفته می‌شود بخشی دیگر از واحد تصویربرداری تشخیصی در یک بیمارستان دامپزشکی است. اکوکاردیوگرافی حیوانات، روشی غیر تهاجمی است که با استفاده از امواج صوتی، ساختمان داخلی قلب به تصویر کشیده شده و در حقیقت به عنوان استاندارد تشخیص بیماری‌های قلبی حیوانات تلقی می‌گردد.

5- واکسیناسیون:
واکسیناسیون یا ایمن‌سازی به انجام کارهایی گفته می‌شود که با هدف جلوگیری از ایجاد عفونت یا کاهش حالت طبیعی بیماری در حیوانات با تجویز آنتی بادی یا آنتی ژن به عمل آید. واکسیناسیون با تزریق عضلانی یا وریدی (رگی) آنتی بادی ایمنی غیرفعال یا انتقالی ایجاد می‌گردد. دوام این نوع ایمنی کوتاه مدت است و بسته به نیمه عمر آنتی بادی در بدن حیوان دریافت‌کننده دارد و این مدت درحدود سه تا چهار هفته می‌باشد. در صورت تجویز آنتی ژن که شامل میکرو ارگانیسم ضعیف شده، کشته شده یا اجزاء آن می‌شود دستگاه ایمنی حیوان دریافت‌کننده تحریک و بطور فعال ، آنتی بادی تولید می‌کند. ایمنی بدست آمده در این حالت را ایمنی فعال گویند. دوام این نوع ایمنی، طولانی‌تر از نوع غیرفعال است. واکسیناسیون اقدام مهمی است که بوسیله آن با هزینه کم می‌توان از ابتلاء به بیماری‌هایی همچون هاری در حیوانات خانگی جلوگیری کرد.

6- داخلی:
در بخش داخلی، کلیه امور مرتبط با پیشگیری از بیماری و یا درمان بیماری‌های حیوانات خانگی توسط دامپزشکان و کارشناسان صورت می‌پذیرد. این بخش که به آن بخش معاینه نیز گفته میشود، قلب یک بیمارستان دامپزشکی است و دامپزشکان با کمک کارشناسان متخصص، کلیه امور درمانی حیوانات خانگی به همراه مشاوره‌های لازم به صاحبان حیوانات را ارائه مینمایند.

7- جراحی:
جراحی‌های دامپزشکی به دو بخش عمده بافت نرم و بافت سخت تقسم می‌گردند. مواردی چون عقیم‌سازی در گروه جراحی بافت نرم و مواردی چون جراحی ستون فقرات در گروه جراحی بافت سخت قرار می‌گیرند. بخش جراحی در یک بیمارستان دامپزشکی رابطه بسیار نزدیکی با سایر بخش‌ها از جمله آزمایشگاه و تصویربرداری تشخیصی مانند رادیولوژی دارد و اطلاعات حیاتی مورد نیاز خود را از این بخش‌ها و متخصصانشان دریافت می‌نمایند.

8- ریکاوری:
ریکاوری در بیمارستان دامپزشکی واحدی است که حیوان پس از جراحی در آن بخش قرار میگرید تا با مراقبت‌های ویژه از بیهوشی خارج شده و بتواند روال عادی زندگی خود را بازیابد. بخش ریکاوری در دامپزشکی، نیازمند توجه و دقت بسیار بیشتری از بخش‌های مشابه انسانی است چرا که حیوانات توان بیان وضعیت خود را نداشته و کارشناسان باید با دقت بسیار حیوان را زیر نظر داشته تا درصورت بروز مشکلات وارد عمل شوند.

9- دندان‌پزشکی:
یکی از رایج‌ترین اقدامات دندان‌پزشکی برروی حیوانات، جرم‌گیری است. انجام امور دندان‌پزشکی برروی حیوانات نیازمند بیهوشی آنهاست و در نتیجه بخش دندان‌پزشکی در بیمارستان دامپزشکی زیرمجموعه‌ای از بخش درمان و شاید بتوان گفت جراحی است.

10- کاشت میکروچیپ:
قراردادن میکروچیپ در زیر پوست حیوانات به دلایل مختلفی از جمله خروج از کشور صورت می‌پذیرد. استفاده از میکروچیپ در کشورهای خارجی بسیار رایج میباشد و با این کار گم‌شدن و دزدی حیوانات را به حداقل رسانده‌اند اما متاسفانه در ایران به دلیل عدم وجود همکاری نزدیک بین مراکز خدماتی و درمانی دامپزشکی، بیشتر به هنگام خروج حیوان از کشور کاشت میکروچیپ صورت می‌پذیرد و صاحبان حیوانات خانگی تمایلی برای کاشت میکروچیپ در حیوانات خود ندارند. این میکروچیپ‌ها در بانک اطلاعاتی مرکز ارائه دهنده این خدمات ثبت می‌گردد تا در فرودگاه‌ها و یا سایر مراکز خدماتی و درمانی قابل ردیابی باشد.

11- صدور شناسنامه:
شناسنامه حیوانات خانگی تنها برای درج مشخصات حیوان و صاحب آن نیست. هرچند که این موضوع بسیار مهم است اما بیشترین اهمیت شناسنامه برای حیوانات خانگی، سابقه پزشکی آنهاست. معمولاً شناشنامه حیوانات خانگی در زمان اولین تزریق واکسن آنها توسط دامپزشک در یکی از مراکز درمانی جیوانات خانگی مانند بیمارستان یا کلینیک‌های دامپزشکی صادر میگردد و تا پایان عمر حیوان، کلیه اقدامات پیشگیرانه و یا درمانی صورت گرفته بر روی حیوان، در آن ثبت میگردد.

12- صدور گواهی سلامت:
در بسیاری از مواقع مانند زمان ورود حیوان به یک کشور دیگر، همراه داشتن اسنادی همچون شناسنامه و گواهی سلامت حیوان ضروری است. این گواهی توسط مراکز مورد تایید سازمان دامپزشکی کشور مانند بیمارستان‌های دامپزشکی صادر گردیده و تحویل صاحب حیوان خانگی میگردد.

13- فیزیوتراپی:
فیزیوتِراپی شیوه‌ای از درمان بیماری‌ها و اختلالات عصبی/ماهیچه‌ای/اسکلتی با استفاده از تجهیزات مکانیکی، مانورهای دستی، تمرینات ورزشی و سایر عوامل فیزیکی است. در فیزیوتراپی حیوانات خانگی بیشتر از ورزش، تردمیل‌های آبی و در موارد پیشرفته‌تر از لیزر استفاده می‌شود. فیزیوتراپی حیوانات خانگی حیطه‌ای از دامپزشکی است که هدف آن پیشگیری از بیماری‌ها، درمان، توان‌بخشی، بالا بردن سطح سلامت و بهبود کیفیت زندگی حیوانات خانگی است. در بیمارستان دامپزشکی کارشناسان متخصص وظیفه انجام امور مربوط به بخش فیزیوتراپی را برعهده خواهند داشت.

14- بستری:
یکی از مهمترین بخش‌های یک بیمارستان دامپزشکی، بخش بستری آن است. این بخش فقط در بیمارستان‌های دامپزشکی فعال میباشد و بر اساس قوانین سازمان دامپزشکی ایران، سایر مراکز خدماتی و درمانی مانند کلینیک‌های دامپزشکی، مجوز لازم برای نگهداری از حیوانات بیمار را ندارند. با توجه به حساسیت بخش بستری برای دستیابی به بهبودی کامل حیوانات بیمار، سختگیرانه‌ترین قوانین اجرایی در بیمارستان‌های دامپزشکی جهت بهبود حیوان بیمار و جلوگیری از شیوع بیماری‌ها در بخش بستری به اجرا درمی‌آید. برای آرامش حیوان و درنتیجه بهبودی زودتر آن، بستری سگ، گربه و پرندگان جدا از هم خواهند بود و همچنین بستری به دو بخش عفونی برای بیماری‌های واگیردار همچون پاروا و غیرعفونی برای بیماری‌هایی همچون قارچ و جرب تقسیم میگردند.

15- شستشو و آرایش:
بیمارستان‌های دامپزشکی مراکزی برای ارائه کلیه امور درمانی و خدماتی به حیوانات خانگی هستند و پیرایش، شستشو و آرایش حیوانات خانگی یکی از این خدمات میباشند. در این بخش علاوه بر انجام شستشوهای درمانی جهت درمان بیماری‌هایی همچون قارچ و جرب، شستشوهای عادی حیوانات خانگی نیز انجام میگردد.

16- پانسیون:
نگهداری از حیوانات خانگی سالم نیز یکی دیگر از وظایف بیمارستان‌های دامپزشکی است. پانسیون حیوانات خانگی توسط صاحبان آنها به دلایل مختلفی ازجمله میهمانی‌ها، مسافرت‌ها و موارد مشابه صورت میپذیرد و به همین منظور، یک بخش کاملا استریل و آرام در بیمارستان‌های دامپزشکی به این بخش اختصاص می‌یابد. پانسیون در بیمارستان دامپزشکی با نظارت دامپزشک و کارشناسان با تجربه، باعث آسودگی خاطر صاحبان حیوانات خانگی می‌گردد.

17- مشاوره:
در اکثر بیمارستان‌های دامپزشکی بخشی با عنوان مشاوره وجود دارد که اغلب به صورت رایگان توصیه‎‌های مراقبتی و تغذیه‌ای مفیدی در ارتباط با حیوانات خانگی به صاحبان ایشان ارائه میگردد. اطلاع از بسیاری از موارد به ظاهر ساده باعث پیشگیری از ابتلا به بسیاری از بیماری‌های دامی خواهد شد.

18- داروخانه:
بخش داروخانه در بیمارستان دامپزشکی وظیفه ارائه داروها و مکمل‌های مخصوص حیوانات را برعهده دارد تا بهترین گزینه‌های مناسب حیوانات خانگی را در اختیار صاحبان آنها قرار دهد.

19- پت‌شاپ:
فروشگاه ملزومات حیوانات خانگی یا به اختصار پت‌شاپ، بخشی از هر بیمارستان دامپزشکی است که وظیفه تهیه و فروش ملزومات مورد نیاز حیوانات خانگی را برعهده دارد. غذای خشک، کنسرو، پوچ، ووم، تشویقی، لوازم بازی و سرگرمی، لوازم آرایشی و بهداشتی، ظروف و لوازم جانبی، قلاده و لوازم مهار، پوشاک و تزئینات، نشریات و مکمل‌های مخصوص انواع حیوانات خانگی شامل سگ، گربه، پرندگان، جوندگان، آبزیان و اگزوتیک مواردی است که در پت‌شاپ‌ها ارائه میگردد.